Nordjyske gymnasieelever Sprintede på Ungdommens Folkemøde
Bedre offentlig transport, en indsats mod affald i gaderne og fokus på sexchikane. Det er eksempler på de lokale udviklingsprojekter, der blev sat i gang af gymnasieelever fra Favrskov Gymnasium, da vi lavede SPRINT-forløb på Ungdommens Folkemøde.
Hvilke udfordringer støder I på i jeres lokalområde? Og hvad kan I selv gøre ved det?
Det var opgaven, da vi satte to gymnasieklasser stævne til et SPRINT-forløb på Ungdommens Folkemøde.
Hør fra to elever og en lærer herunder.
Mathilde
17 år, 2. G på Favrskov Gymnasium
Det er fedt at kunne gøre noget ved det, vi ellers bare brokker os over i frikvartererne.
Jeg kan mærke sådan en summen og en lyst til at handle - folk liver op og giver en lyst til at gøre en forskel.
Vores projekt handler om at forbedre den offentlige transport i lokalområdet. Det, vi ønsker os, er nogle andre busruter og flere afgange. Vi vil have fat i lokalpolitikerne og starte en dialog.
Det var interessant at møde de unge frivillige, der tog os gennem forløbet. Det gav et indblik i andre unge, der gør en forskel. Nu kan vi også være aktivister! Det var inspirerende.
Thomas
Samfundsfagslærer på Favrskov Gymnasium
Vi deltog i SPRINT, fordi det er et forløb, hvor initiativet skal komme fra de unge. Det er altid godt at opleve, at man selv kan skabe forandringer.
Jeg oplever, at mine elever er vant til, at tingene er som de plejer. Og først havde mange faktisk svært ved at udpege problemer i lokalområdet. Men da vi kom i gang, var der mange ting, de gerne ville tage fat på: De er trætte af skrald på gaden og skrald i børnehaver, hvor unge har festet i weekenderne. Flere af dem er utilfredse med de lokale busforbindelser. Andre påpegede problemer med butiksdød og manglende tilbud til unge i lokalområdet.
De er begyndt at reflektere, og måske sætter det nogle initiativer i gang. I hvert fald kommer de ind i den tankegang, at de kan skabe forandringer.
Sebastian
18 år, 2. G på Favrskov Gymnasium
I min hjemby, Hammel, har de fjernet en masse busforbindelser, og den kollektive trafik er blevet dårligere. Vores løsning er at snakke med busselskabet. Når vi kommer tilbage til gymnasiet, så tror jeg, vi tager fat i dem, for jeg er virkelig træt af det nu.
Det var en anderledes workshop, fordi den blev drevet af unge frivillige. Så oplever man, at andre unge kan og vil.